Nyt ollaan kotiuduttu Atlantasta. Oli hyvä reissu!

Ihmisillä on huomattavasti avoimempi ja leppoisampi meisinki kuin täällä. Ihmiset juttelivat kovasti ja etenkin Joanna kiinnitti runsaasti huomiota. Tuntui muutenkin, että siellä oli meikäläisiä enemmän lapsirakasta kansaa. Nuoret räppitähtikopiotkin antoivat heti junassa tai bussissa paikkansa kun tuli vauvan kanssa sisään ja mitä erikoisemmat tyypit tulivat aidosti ihailemaan Joannan sinisiä silmiä. Atlantan keskustassa kun 90 % tuntui olevan mustia. Eräs vanha musta mies kysyi kaveriltamme, Pekalta, että onko Suomessa mustia. Pekka vastasi, että kyllähän täällä. Mies alkoi nauraa "We M***F***s are everywhere". :D Joku ihmetteli, että kun oli katsonut Anthony Bourdainin maailmassa jaksoa Suomesta, että onko meillä oikeasti niin alkukantaiset ja karut asumukset yms. Alex kertoi, että siinä oli ohjelmaan kuvattu Lappia ja sieltä haettu tuollaiset jutut, mutta että oikeasti eletään ihan kuin muutkin muualla maailmassa. Vastakysymys "valehteliko tv!?".

Tuli koluttua Stone Mountain, Maailman suurin akvaario (jossa maitovalaat tekivät suurimman vaikutuksen), Coca Colan päämaja (ainoa brändi maailmassa, jonka mainoksia ja mainoskamaa on koottu museoon, josta ihmiset maksavat, ostavat vielä lähtiissäänkin mainostuotteita mukaan). Cocis paikka oli ihan kamalaa amerikkalaista hehkutusta, joka ei menisi Suomessa läpi. "Tiedätkö miksi sinun tuolisi (mainosleffatatterissa) on maailman paras? -Koska SINÄ istut siinä!" Samoin ihmettelin, kuinka porukka huusi innoissaan juontajan "Life is better with..." ja kansa huutaa Coca Colaa. Pirun hyvä markkinointiporukka ollut työssä. Atlantan eläintarhassa näimme mm. sarvikuonoja, kirahveja, norsuja, gorilloja, leijonia (ja kun lauman johtajauros ojensi nuoren uroksen ruotuunsa - meinasi puntti tutista kun iso kisu murahti), pandoja (Joannaa 5 päivää vanhempi pikkuinen Xi-Lan oli huippu!), Natural History Msueumissa tuli hiplailtua mm. dinojen luita. Kyseinen museo oli vähän sekava ja lapsille suunnattu. Puitteet olivat kyllä upeat, mutta esim. eri kansojen vaatteet oli 1900-luvulta, eräässä näyttelyhuoneessa mm. 4 perhosta, jalokiviä, täytelly leopardi ja intiaaninaisen nahkatakki. Ja kamalinta oli muinaisten eläinten alue, jossa kaikki oli muovia ja yhteen muka vanhaan puuseinään maalattu haalistunut Coca Colan logo!

Pääosassa oli siis World Barista Champion -kilpailu ja messutapahtuma. Brittiläinen Gwilym Davis meni ja voitti koko homman ylivoimaisesti. Suomen Mikko Haahti oli 26. Tutustuttiin paljon uusiin mielenkiintoisiin alan ihmisiin ja yrityksiin. Cafe Octonen Ben Helfen oli Mikon "buddy" ja ihan huippu tyyppi. Meillä on paljon opittavaa kahvilakulttuurista maailmalta. Ihmiset käyttävät oikeiden (en siis tarkoita ketjupaikkoja, joissa erikoiskahvit valutetaan nappia painamalla automaateista) kahviloiden palveluita reilusti hyväkseen, baristat ovat kuten baarimestarit, kahvinvalmistuksen ammattilaisia ja kahviloissa hyvä meisinki. Arvoina eettisyys, luonto ja uudet trendit.

Tässä muutama pikku vinkki, jolloin tiedät kahvin olevan myyntiin kelpaamatonta:

  • Cappuccino on niin kuumaa, ettet voi sitä heti juoda (maito on poltettu, puuttuu juokseva partavaahtomainen rakenne ja oikea lämpötila noin 63-65oC)
  • Jos espresson päällä (joka on siis cappuccinonkin pohjana) ei ole kullanruskeaa vaahtomaista pintaa, se ei ole espresso, vaan joku kuravesi
  • Jos espressolaitteen maidonvaahdotusputki on palanutta maitoa täynnä, eikä sitä heti pyyhitä ja päästetä ilmaa pois ennen ja jälkeen käytön (tiedättekö miten nopeasti maito pilaantuu kuumassa?)
  • Jos maidonvaahdotuskannussa on edelliset maidot pohjalla (käyttökelvotonta kamaa)

Muutama vinkki, joiden avulla teidät asiakaspalvelijan olevan edes vähän kiinnostunut siitä mitä tekee:

  • Kun kysyt, mitä kahvia on tarjolla, hän osaa vastata sekä suodatinkahviin että espressoissa ja cappuccinoissa käytettävän kahvin merkin
  • Kahvin tilattuasi, pavut jauhetaan säiliöön vasta tilattuasi tuotteen (aromit lähtevät haihtumaan parissa minuutissa)
  • Kun kysyt, kauanko suodatinkahvi on ollut tarjolla ja vastaus on alle 30 minuuttia
  • Hän tekee kaiken tuoreista raaka-aineista (etenkin maito otetaan tuoreeltaan jääkaapista) tilattaessa kahvin
  • Siisteys ja hygienia. Kahva, johon kahvi tampataan, on puhdasm maidonvaahdotusputki siis pyyhitään heti käytön jälkeen, päästetään ilmaan ennen ja jälkeen vahdotuksen ja maitokannu on tyhjä & puhdas

En mene yksityiskohtiin HYVÄN kahvin valmistuksessa, mutta voin suositella astumaan sumppirajan yli, niin paluuta ei enää ole. Sama asia myös mm. tummissa oluissa ja viineissä. Mutta joo, hyvää kahvilaa odotellessa :)

Mä olen kohta valvonut 1,5 vuorokautta putkeen. Tai nukuin 1,5 h lentokoneessa. Ihan pönttö olo, mutta en mene vielä nukkumaan. Aion tasata rytmiä tähän aikavyöhykkeeseen. Huomenna saan koirut hoidosta kotiin ja Hipin pennut menevät pentutarkastukseen ja lähtevät sitten uusiin ihaniin koteihinsa.